Hogyan rendezzem el lakásomat, ha allergiás vagyok?

Ha poratka-allergiával rendelkezel, nagyon fontos, hogy tisztán tartsd az otthonodat és lehetőleg csökkentsd a benne összegyűlő por mennyiségét. Ez nem mindig egyszerű, pláne ha lakásod tele van mindenfajta tárgyakkal és csecsebecsékkel.

Mit csináljunk a könyvekkel?

Ha sok, polcokon sorakozó könyved van, biztos tudod, hogy a könyvek portalanítása sok időbe telik. A por a lapok közé is bekerülhet. Egy porallergiás számára igen kínos lehet, sok tüsszentéssel járó foglalkozás lehet egy ilyen könyv olvasása, amely több hónapon át porosodott egy polcon.

E probléma megoldása sajnos a hagyományos házi könyvtár felszámolásával jár. Az összes könyveket inkább a szekrényekbe javasoljuk bezárni. Tökéletes megoldásnak számít egy vitrines szekrény is, mert így meg tudod védeni a könyveket a porosodástól, de ugyanakkor még mindig élvezheted a látványukat is! Természetesen egy vitrines szekrénybe is bekerülhet egy mennyiség por, ezért időnként érdemes a belső részüket is portalanítani. De létezik egy korszerűbb megoldás is: az e-könyv olvasók, amelyeknek köszönhetően egyszer s mindenkorra véget vehetünk a könyv porosodásának.

healthcare, medicine and home concept – sick teenage girl with paper tissue

El kell tenni a játékokat is?

Igen, mindenképpen. Akinek gyereke van, az jól tudja, hogy a játékok ugyanúgy porosodnak mint dísz- vagy emléktárgyak. Elég, ha egy játékot két napra hagyunk heverni a padlón, és máris látható rajta a porréteg. Ha pedig nyitva hagyjuk a játékos dobozt, egy idő után igazi porraktárt találunk benne (csak nézzük meg a doboz alját!). A legegyszerűbb megoldás az, ha műanyagos, szorosan záró dobozokban tartod a játékokat, legalább éjjel. Bezárhatod őket a szekrénybe is, de ez a megoldás nehezebben végezhető el, illetve csak a kevésbé használt játékok esetében. Plüssállatok laknak a polcokon? Sajnos nekik is el kell költözniük onnan. Egyetlen plüssjáték bőven elég lesz az együttalváshoz, a többiek ellesznek egy zárt dobozban is!

Mi legyen a dísztárgyakkal?

Az lenne a legjobb megoldás, ha minimumra csökkentjük a számukat, kivéve ha nagyon szeretjük állandóan pucolni. Ilyen szempontból tökéletesen bevállnak a vitrines szekrények, amelyek új lelket lehelhetnek a lakásba és amelyekbe kihelyezhetjük kedvenc tárgyainkat, majd megvilágíthatjuk spotlámpával is. A nem használt dísz- és emléktárgyakat inkább tegyük el és zárjuk egy dobozba, hogy ne tapadjon rájuk a por.

Szőnyeg – pro és kontra

A szőnyeggel kapcsolatban megoszlanak a vélemények az allergiások között. Az egyesek szerint jó, ha lakásban megvan egy kisebb szőnyeg, pl. a nappaliban vagy a gyerekszobában. Ha nincs otthon se függöny, se szőnyeg, a por több mennyiségben kering a levegőben. Ez azért van így, mert a por ilyenkor könnyebben felszáll mindenfajta sima felületekről, mint pl. a padló vagy a polcok. A porral együtt viszont több porátka által keltett allergéneket lélegzünk be. Ha megvan a szőnyeg a lakásban, az képes megfogni nagy mennyiség port a nap folyamán. Ennél fogva naponta ráfér egy kis porszívózás, de ez mindenképpen könnyebb feladat mint a rendszeres függönymosás (pont ezért inkább a függönyöket száműzzük a lakásból, hiszen ezeken igen sok por tapad meg). Ilyen szempontból egy szőnyeg nagyon jó „porfogónak” működhet. A szőnyeget egy külön kefével vagy turbokefével kell tisztítani, amely tökéletesen felszívja a port, a haj- és szőrszálakat akár hosszúszálú szőnyegekről is.