Az a sok szőr mindenütt

Szőnyegen, kanapén, ruhán, padlón, a lakás minden sarkában, sőt teában is találod a házikedvenced szőrszálait? Ismerjük ezt a problémát. Annak fokozata persze az állat korától, nagyságától és fajtájától is függ, valamint attól, hogy hogyan próbáljuk megelőzni.

Szőrzet típusok

E szempontból leginkább problematikus kutyafajták a következők:

 • A drótszőrű kutyák, amelyek szőrszálai mindenfajta aljzatba akadhatnak bele. Jellemző rájuk, hogy az elhalt szőrzetét rendszeresen el kell távolítani az ún. trimmelés útján, különben az elhalt szőrszálak nemcsak könnyen kihullnak és megragadnak a kutyát körülvevő felületeken (beleértve saját ruháinkat is), de maga a kutya is egy idő után úgy nézne ki mint egy összecsomósodott birka. Ebbe a kategóriába elsősorban a terrierek tartoznak.

 • A hosszúszőrű kutyák, amelyek szőrzete, noha nagyon kellemes tapintású és szép, sajnos nagyon gyorsan beboríthatja az egész lakást… Az idesorolható fajták a következők: a shetlandi juhászkutya, a hovawart, a simaszőrű retriever valamint az afgán agár.

 • A vegyes vagy kettős szőrű kutyák sok gondot okozhatnak rendszerető tulajdonosainak a szőrzetük miatt. A rendes szőrzeten kívül, azoknak a fajtáknak van még az ún. aljszőrzetük, azaz rövid, a bőr közvetlen közelében nővő szőrszálak. Vedlés időszakán lakásunk igazi gyapotfarmmá változhat. Ebbe a kategóriába tartoznak egyebek között a szibériai husky, a labrador retriever vagy a kaukázusi juhászkutya.

Otthon rendben tartása

Az alábbiakban felsorolunk néhány hasznos tippet arra, hogyan tudjunk rendet tartani egy kutyabarát otthonban.

 1. A szőr megfelelő ápolása – ez egy nagyon fontos pont, és elsősorban azokra a fajtákra vonatkozik, amelyek rendszeres szőrvágást vagy trimmelést igényelnek. Egy groomer megvásárlásával renget időt spórolhatsz meg, amelyet különben a lakás takarításával kellene töltened.

 2. Kutyamentes zónák – egyre több kutyatulajdonos nem engedi házikedvencének, hogy az a kanapéra vagy a finom puha szőnyegre lépjen. Ez helyes megoldás, hiszen a kutya kényelmes állat, természeténél fogva azt a helyet foglalja, amelybe legkényelmesebben tudja befészkelni magát. Ha eleged van szőrös kanapéból, állíts be a szobába egy régi, használt fotelt, boríts rá egy takarót, lehet, hogy kutyád pont ezt a helyet megszereti majd. Ennek köszönhetően a szőrszálak csak ezen az egyetlen helyen ragadnak meg, feltéve, hogy látógatóknak is előre szólsz, hogy a fotel a kutyáé… illetve magad sem ülsz bele szórakozottságban…

 3. Védőhuzat gépkocsiba – ez egy nagyon hasznos kellék, függetlenül az évszaktól, nyáron főleg a gyakori kirándulások és fürdések, tavasszal és ősszel pedig az eső és olvadó hó miatt. Az alsó huzat tiszta marad, a védőréteg viszont levehető és tisztítható.

 4. Védőhuzat kanapéra és más kutyafekhelyekre. Nem mindegy, hogy melyik anyagból készült a védőhuzat. Ha polárszövetet választasz, ne csodálkozz, hogy már az első „használat” után a borító tele lesz a kutyaszőrrel. Ha viszont valami természetesebb szövetet használsz huzatnak, a szőrszálak valószínűleg nem tapadnak hozzá olyan erősen, és inkább a levegőben fognak keringeni vagy padlóra, szőnyegre, ruhádra hullanak majd. Természetesen jó lenne, ha a borító színe minél jobban hasonlítana a kutyád bőréhez.

 5. Kutyafekhely (leginkább fedett). Kisebb fajták esetében egy textilből készült kennel is elég lesz, nagyobb fajtáknál egy pokróccal borított ketrecet javaslunk (ha a lakás nagysága ezt megengedi). Ennek köszönhetően a kutya biztonságban érzi magát, és a levegőben szálló szőr nem kerül ki a fekhelyből. Ráadásul, ha megtanítod a kutyádat arra, hogy ketrecbe fészkelje be magát, ott is maradhat majd, amíg te felmosod a padlót vagy porszívozol.

 6. Az omega -3 és -6 zsírsavakban gazdag diéta. Tévedsz, ha azt hiszed, a kutyád táplálkozása nincs hatással a környezetedre. A megfelelő tápkiegészítők nemcsak erősítik és fényesítik a szőrt, de a vedlés folyamatát is enyhítik.

 7. Takarítás. A legjobb és leghatékonyabb megoldás a rendszeres porszívózás. Néha segít egy kis söprés is, de ilyenkor a szőrszálak zöme felszáll a levegőbe, majd pedig lehullik a padlóra, és egy idő után észre se lehet venni, hogy valaki sepert egyáltalán a lakásban… Egy rendes porszívóval fel tudjuk szívni a port, de a kutyamancsra tapadó összes homokot már nem feltétlenül. Ugyanakkor a porszívózás szárítja a levegőt. Miért ne vennél egy Thomas vizes porszívót? Ezek a készülékek kiváló teljesítménnyel bírnak, nedvesítik és frissítik a levegőt, eltávolítanak különböző kellemetlen, a kutya tartásával együtt járó szagokat is. A megfelelő szívófejek és magas teljesítmény még jobban elősegítik a hatékony porszívózást. A nedves tisztítás funkciójával ellátott készülékeknek van egy másik előnye is: kedvenced által hagyott nyomokat, foltokat is megtisztíthatod velük kárpitfelületekről és szőnyegekről. Ezek a porszívók nemcsak porszívózásra, de a padló tisztítására is alkalmasak.

Ha szőrallergiás vagy, de attól még szeretsz örökbe fogadni egy kutyát, ne felejtsd el, hogy léteznek olyan fajták, amelyeket kifejezetten el kell kerülnöd. Vannak viszont olyan fajták is, amelyek sokkal kevésbé allergiakeltők. A hipoallergiás tulajdonság nem azt jelenti, hogy valami nem okoz allergiát, hanem azt, hogy meglehetősen kevés benne az allergiakeltő anyagok koncentráció (az allergiát ugyanis nemcsak szőr okozhatja, de pl. nyál vagy vizelet is).

Allergiásoknak nem ajánlott fajták:

 • bernáthegyi, bulldog, bloodhound, lengyel kopó (intenzív nyáltermelés),

 • afgán agár, basset, cocker spániel, tacskó, dobermann, német juhászkutya, ír szetter, shar-pei, west highland terrier (bőrhámlás),pekingi palotakutya (gyakori vizelettartási problémák).

Allergiásoknak ajánlott fajták:

 • uszkár, basenji, máltai selyemkutya, portugál vízikutya, bedlington terier, bichon frise, kínai meztelen kutya, mexikói meztelen kutya, ír vízispániel, labradoodle, yorkshire terrier, törpe schnauzer.