A vizes porszívókról elhangzó negatív vélemények között a leggyakoribb az, amely szerint a készüléket minden használat után meg kell tisztítani. A Thomas porszívók esetében a tisztítás könnyű és gyorsan elvégezhető, ha betartasz néhány alapszabályt.
Az Aqua+ porszívó szűrőjének tisztítása és karbantartása.
1.Tekintsd a szűrő tisztítását a porszívózás természetes részének.
A vízszűrőt a porszívó minden egyes használata után meg kell tisztítani. Ne halogasd a tisztítás elvégzését, ne engedd, hogy a szűrő piszkos maradjon, a benne lévő víz pedig szennyes. A tisztítást közvetlenül a porszívózás után végezd el. Próbáld meg a porszívózás szerves, természetes részének tekinteni a szűrő tisztítását. Ugyanúgy, mint a vele kapcsolatos többi tennivalót: a készüléket ugyanis először elő kell venni a szekrényből, vagy dobozból, összerakni, feltölteni vízzel a tartályt, illeszteni a megfelelő szívófejet, kiporszívózni. Vedd úgy, hogy a szűrő tisztítása is ennek a folyamatnak egy kihagyhatatlan része!
2.Mielőtt kinyitod a szűrőt, töltsd fel vízzel!
A porszívózás befejezése után először húzd ki a kábelt a konnektorból. Vedd ki a vízszűrőt a készülékből, de ne nyisd ki (kivéve, ha kíváncsi vagy rá, mennyi piszok maradt benne 😉 de ebben az esetben is csak pár másodpercig tartsd nyitva), a nyíláson keresztül tölts bele csapvizet. Ezzel a művelettel megtisztíthatod a fedél belső szélét is.
3.Végezz néhány körkörös mozdulatot a becsukott szűrővel.
Fogd meg mindkét kezeddel a vízzel töltött, becsukott szűrőt, és végezz vele néhány finom, körkörös mozdulatot. Így megtisztítod a szűrő belső falát, amelyen gyakran ragad meg a porszívózás során idekerült piszok, szennyeződés.
4.Nyisd ki a szűrőt és öntsd ki belőle a szennyes vizet.
Ha eddig követted a fenti lépéseket, a szűrő belseje (maga a tartály) javarészt meg van tisztítva.
5.Vedd le a szűrő fedelét.
6.Vedd ki a fedélben elhelyezett két habszűrőt.
A két szűrő kicsit vizes lehet, de félreteheted száradni. Amennyiben a habszűrő be van piszkítva, öblítsd le csapvízzel, majd finoman rázd le róla a vizet. Öblítés után hagyd megszáradni.
7.Töltsd fel a tartályt tiszta vízzel és öblítsd át.
Öntsd ki a tartályból a szennyes vizet, öblítsd át majd tedd félre, pl. a fürdőkádba vagy a mosdókagylóba.
8.Szereld szét a szűrő alkatrészeit.
• Ha tisztítószeres takarítási vagy vizes porszívózási üzemmódban használtad a porszívót, vedd ki a vízszűrő tartályt.
• Vedd ki a tartályból a vákuumszűrőt (a tartály alsó részéhez rögzített négyzet alakú alkatrészt) és tedd félre a tartály mellé, pl. a fürdőkádba.
• A szennyezettségi foktól függően kiveheted és átöblítheted a tartályban elhelyezett fehér műanyag szegélyt is (néha alákerülhet egy kis szösz vagy hajszál) és félreteheted a többi alkatrész mellé.
• Ha a szűrő fedele nagyon piszkos, kiveheted az ún. ejektort is (az a műanyag karimát, amelyen keresztül beleöntötted a vizet az első lépésben). Ebben az esetben fordítsd el az ejektort és húzd ki.
9. Az összes kivett alkatrészt öblítsd le csapvízzel.
10. Rázd meg óvatosan a leöblített alkatrészek mindegyikét, hogy eltávolítsd felületükről a fölösleges vízmennyiséget.
11. Helyezd az alkatrészeket papírtörlőre.
Az egyes alkatrészeket szárazra törölheted, vagy hagyhatod maguktól megszáradni. Amíg a kivett alkatrészek száradnak, a porszívó maradjon nyitva, mert a felső részében található higiéniai és bemeneti szűrő (a fehér téglalap alakú és a kék habszűrő) ilyenkor tudnak kicsit „lélegezni”, felfrissülni.
12.A gégecső szárítása (a tisztítószeres takarítási vagy vizes porszívózási üzemmódban való használat után).
Ha tisztítószeres takarítási vagy vizes porszívózási üzemmódban használtad a porszívót, a vízszállító csőben, valamint a gégecsőben maradhat egy kis víz. Ebben az esetben, a porszívózás után megrázhatod enyhén a csövet a fürdőkád felett, hogy eltávolítsd belőle a vizet. A gégecsövet azután hagyd száradni. A gégecsövet időnként érdemes átöblíteni akkor is, ha éppen nem használjuk a porszívót, főleg, ha korábban nagyon piszkos felületeket tisztítottunk.